PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > [Skrypt] Advanced RPN calculator


[Skrypt] Advanced RPN calculator

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Nokia » DCT-3 » [DCT3] Modyfikacje HW i SW » NokiX » Gotowe aplikacje » [Skrypt] Advanced RPN calculator
Przesunięty przez: bubek3
2006-02-02, 19:10
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
mdawidm 
Expert
VIP



Telefon: only 33x0
Operator: Orange
Pomógł: 76 razy
Wiek: 29
Dołączył: 04 Lut 2005
Posty: 2142
Skąd: Środa Wlkp.
Wysłany: 2005-10-22, 20:33   [Skrypt] Advanced RPN calculator

Na nokiafree jest nowy skrypt. RPN Calculator. Zamieszczam w załączniku. Niestety po angielsku. Mam nadzieję że ktoś zmieni na polski bo ja za bardzo angielskiego nie znam. A ze słownikiem nie chce mi się siedzieć :P
_________________
http://mdawidm.infonokia.pl/
Ostatnio zmieniony przez Domi 2006-02-21, 22:19, w całości zmieniany 2 razy  
^
 
 
     
AdSense


wntl 
Expert
HipHopKemp Rulez ;)



Telefon: E398@E1
Operator: Orange
Pomógł: 80 razy
Wiek: 30
Dołączył: 23 Lut 2005
Posty: 2298
Skąd: Bytom
Wysłany: 2005-10-22, 20:37   

a jakie on ma wogóle funkcje nowe ??:>
_________________
Tanie bilety Ryanair i Wizzair
^
  Skype
     
mdawidm 
Expert
VIP



Telefon: only 33x0
Operator: Orange
Pomógł: 76 razy
Wiek: 29
Dołączył: 04 Lut 2005
Posty: 2142
Skąd: Środa Wlkp.
Wysłany: 2005-10-22, 20:47   

wntl, ściągnij sobie i otwórz plik ppm i popatrz. Np. PI i jakieś inne bajery.
_________________
http://mdawidm.infonokia.pl/
^
 
 
     
druidbartek 
Expert



Telefon: DCT-3
Operator: Era
Pomógł: 39 razy
Wiek: 30
Dołączył: 13 Wrz 2005
Posty: 1006
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2005-10-22, 22:02   

wczoraj go sobie pbrałem ale wyskakuje coś takiego:

Kod:
# Processing started

# Input flash: 02.00.fls
# Loading... OK

# Processing: rpn_calculator.nrx
Reversing the built-in calculator...
Adding the new application...
# ERROR: FREEGFX_SHOW_ACTION: Object not found!
#   2505 +++       fail func": Object not found!"
#   2468 +++    return verbose(obtain(func))
#    376 +++ freegfx_show_action=locate("freegfx_show_action")
# Error 4 running "C:\NokiX\scripts\LOCATE.rx", line 2505: Program interrupted

# ERROR: Script failure!


co do wersji pl zaraz ją wrzuce


*** edited ***
już dodaje
co do nowości:

RPN czyli odwrotna notacja polska (reverse Polish Notation) - pozwala to wyeliminować nawiasy np (3+4)*5 będzie w RPN tak: 3 4 + 5 *. Stosuje się go w kalulatorach HP, których nie lubie, ale do wszystkiego można się przyzwyczaić. No i zastosowany jest LIFO, co ułatwia operacje

pozdrawiam

*** edited ***

rzeczywiście omyłkowo miałem freegfx z poprzedniego snapa. teraz jest już ok
Ostatnio zmieniony przez druidbartek 2005-10-23, 01:20, w całości zmieniany 4 razy  
^
 
     
bajanekk 
Nowicjusz


Telefon: 3210 ;-)
Operator: Era
Wiek: 29
Dołączył: 10 Lip 2004
Posty: 23
Skąd: Braniewo
Wysłany: 2005-10-22, 22:17   

u mnie na 3210 tez blad wywala grrrrrrrrr a myslalem ze bede mial kalkulator marzen ;)
^
 
     
yak 
Starszyzna



Telefon: Kilka DCT3
Operator: Vodafone
Pomógł: 20 razy
Wiek: 36
Dołączył: 21 Gru 2004
Posty: 774
Skąd: Bochum / Niemcy
Wysłany: 2005-10-22, 22:58   

ten blad oznacza, ze macie stare wersje skryptu FREEGFX.rx (sprzed snapshotu 6.10.2005).
_________________
NokiX Ci się podoba? Kliknij i wyraź to!
^
 
 
 
     
bubek3 
PasjaTeam
PasjaTeam

Telefon: HTC TyTNII
Operator: Plus
Pomógł: 46 razy
Wiek: 27
Dołączył: 29 Cze 2004
Posty: 1979
Skąd: Żnin
Wysłany: 2005-10-23, 01:25   

Już dawno widziałem że tam się pojawił :D ale jakiś dziwny jest... kompletnie nie wiem o co w nim chodzi ;/
_________________
  1. Przeczytaj tę stronę
^
 
 
     
druidbartek 
Expert



Telefon: DCT-3
Operator: Era
Pomógł: 39 razy
Wiek: 30
Dołączył: 13 Wrz 2005
Posty: 1006
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2005-10-23, 01:29   

no przecież wszystko jest opisane w helpie. tak wogóle też tego nie lubie ale niektóre funkcje można by w advanced_calculator wykorzystać - choćby stałe, funkcje wykładnicze i pierwiastek dowolnego stopnia
^
 
     
mdawidm 
Expert
VIP



Telefon: only 33x0
Operator: Orange
Pomógł: 76 razy
Wiek: 29
Dołączył: 04 Lut 2005
Posty: 2142
Skąd: Środa Wlkp.
Wysłany: 2005-10-23, 09:09   

No dla mnie to też czarna magia. Ale może się po coś przyda. Ale I tak Yaka kalkulator jest lepszy bo prosty w obsłudze :D
Lepiej żeby przenieść bardziej przydatne funkcje których nie ma w kalku Yaka i żeby było wszystko właśnie z nim zintegrowane.
_________________
http://mdawidm.infonokia.pl/
^
 
 
 
druidbartek 
Expert



Telefon: DCT-3
Operator: Era
Pomógł: 39 razy
Wiek: 30
Dołączył: 13 Wrz 2005
Posty: 1006
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2005-10-23, 15:26   

no więc tak. zamieszczam advanced_calculator - dodano pierwiastek dowolnego stopnia, odwrotność liczby, i jeszcze pi i e. Pi i e niestety są pod DOWN key. Później przełoże je pod navi - będzie jak w RPN menu stałe i tam będą wszystkie. No i nie wiem - przy najmniej na razie : ) - jak dołóżyć jakiś symbol do pierwiastka - chodzi mi o to że jak w opcjach damy potęga to wyświetli się E no a ja chciałbym dać coś takiego do pierwiastka jeszcze np R.

*** edited ***
Zamieszczam nową wersję a w niej:
dodane pod key DOWN :
- Odwrotność 1/x
- Silnia x!
- Wykładnik 10 czyli 10^x
- Exponenta czyli e^x
- Pi czyli 3,14159 : )))
- e czyli 2,71828 : )))

dodane pod Navi:
- pierwiastek dowolnego stopnia - zapis 32 R 5 oznacza pierwiastek 5 stopnia z 32 czyli 2
- Logarytm przy dowolnej podstawie - zapis 5 L 125 oznacza log przy podstawie 5 ze 125 czyli 3
- nCr czyli dwumian Newtona, kombinacje bez powtórzeń jak kto woli, np. 6 C 4 = 15
- nPr czyli wariacje bez powtórzeń, np. 6 P 4 = 360
- %, chyba wiadomo o co chodzi : ) np 20%15 = 3
- modulo czyli reszta z dzielenia 15 m 4 = 3

w dalszych planach zamierzam zrobić pod navi dodatkowe menu ze stałymi, bo to pod key DOWN troche nie jest poręczne, konwersję na system binarny, szesnastkowy(?) i coś jeszcze ale zapomniałem

pozdrawiam

plik - patrz post niżej
Ostatnio zmieniony przez druidbartek 2005-10-23, 22:42, w całości zmieniany 1 raz  
^
 
     
mdawidm 
Expert
VIP



Telefon: only 33x0
Operator: Orange
Pomógł: 76 razy
Wiek: 29
Dołączył: 04 Lut 2005
Posty: 2142
Skąd: Środa Wlkp.
Wysłany: 2005-10-23, 21:05   

druidbartek, super! Zaraz biorę się do testów. Widzę żę dodałeś to o co Cię prosiłem :P
_________________
http://mdawidm.infonokia.pl/
^
 
 
     
druidbartek 
Expert



Telefon: DCT-3
Operator: Era
Pomógł: 39 razy
Wiek: 30
Dołączył: 13 Wrz 2005
Posty: 1006
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2005-10-23, 21:09   

mdawidm, gdybyś poprosił o pochodne funkcji, całki i macierze to nie wiem czy też by było : )

tak wogóle to WIELKIE THX dla Yaka - jego pomoc jak zawsze nieoceniona : )

*** edited ***

Zamieszczam najnowszą modyfikowaną wersję advanced calculator. W porównaniu do tej z poprzedniego postu dodałem pod key DOWN 2 nowe funkcje:
- Binarnie - zamienia liczbę dziesiętną na liczbę w systemie binarnym
- Dziesiętnie - zamienia liczbę binarną na dziesiętna

Drobna uwaga do zamiany binarnej na dziesiętną - funkcja nie jest idiotoodporna i (na razie) nie rozpoznaje czy wprowadzona liczba jest poprawna (np. czy nie zawiera innych cyfr niż 0 i 1)

kolejne w planach - liczby hexadecymalne ( w dalekich planach) :)

pozdrawiam
PS. tak wogóle jak oceniacie pomysł z dodaniem tych nowych funkcji?

*** edited ***
wow, jedno pobranie - więc ktokolwiek to był prosze o opinie i sugestie, będę baaardzo wdzięczny

[ Dodano: 2005-10-24, 11:29 ]
oooooops, pomyłka (drobna na szczęście )

w dwóch poprzednich postach zamieściłem same źródłą bez ppm i nrx. Nie zwróciłem uwagi co pakowałem do ZIP-a : )

tutaj daje już wszystko

advanced calculator script
advanced calculator script + source

pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez druidbartek 2006-01-22, 22:17, w całości zmieniany 1 raz  
^
 
     
riger 
Expert
Elektronik...



Telefon: 5200
Operator: Orange
Pomógł: 25 razy
Wiek: 26
Dołączył: 26 Lut 2005
Posty: 1483
Skąd: 50km do Gdanska
Wysłany: 2005-10-24, 14:05   

No extra ten nowy kalkulatorek. Wiadomo ze "Dobre bo polskie"
^
 
 
     
logos2000 
VIP
technik informatyk



Telefon: 3110c
Operator: Heyah
Pomógł: 59 razy
Wiek: 30
Dołączył: 06 Lip 2004
Posty: 2796
Skąd: Gorzów Wlkp.
Wysłany: 2005-10-24, 15:42   

można to stosować ze skryptem Yaka? czy albo albo?
_________________
Darmowe doładowania komorek na karte - blue.pl
^
 
     
mdawidm 
Expert
VIP



Telefon: only 33x0
Operator: Orange
Pomógł: 76 razy
Wiek: 29
Dołączył: 04 Lut 2005
Posty: 2142
Skąd: Środa Wlkp.
Wysłany: 2005-10-24, 15:53   

logos2000, no to własnie jest przerobiony skrypt Yaka (mówie o klakulatorze który zamieścił druidbartek). Ma po prostu wiecej opcji.
_________________
http://mdawidm.infonokia.pl/
^
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Wysłany
Brak nowych postów Potrzebny skrypt zaproszeń Uczeń PasjaPUB 1 2007-04-07, 11:45
Brak nowych postów [Crux Calculator 2.31] Gdzie ściągnąć? MortisGrim DCT-4 7 2007-07-01, 23:47
Brak nowych postów potrzebny skrypt php, który szuka pod... logos2000 Software 3 2007-07-29, 14:12
Brak nowych postów FIFA 07 ADVANCED 3D SISX (Multi Screen) GSMservice Aplikacje 0 2008-12-02, 17:06
Brak nowych postów Advanced bb5 box Dawido16 BB5 4 2009-09-10, 20:25