PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > Jakiego polecicie linuxa na 266mhz


Jakiego polecicie linuxa na 266mhz

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Komputery » Linux » Jakiego polecicie linuxa na 266mhz
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
Comet 
Starszy Użytkownik



Telefon: 3210/n80
Operator: Orange
Pomógł: 13 razy
Wiek: 26
Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 231
Wysłany: 2008-01-08, 15:53   Jakiego polecicie linuxa na 266mhz

Witam!
Mam starego lapka toshiba tecra 8000 z procesorem 266 mhz, 128 ramu i kartą graficzną 0,5 MB. Jakiego polecilibyście mi linuxa na taki sprzęt, żeby to w miare sprawnie chodziło - glownie chcialbym korzystać z internetu. Od razu mówie, że nawet kubuntu nie chciało mi działać, a geebox wywalal jakies bledy. Z gory dzieki, czekam na ciekawe propozycje. pozdro
^
 
     
AdSense


logos2000 
VIP
technik informatyk



Telefon: 3110c
Operator: Heyah
Pomógł: 59 razy
Wiek: 30
Dołączył: 06 Lip 2004
Posty: 2796
Skąd: Gorzów Wlkp.
Wysłany: 2008-01-08, 16:25   

Comet malo na grafice, raczej bedzie bez srodowiska graficznego....

ty na tym chciales odpalic kbuntu :) heh (mam 1ghz 256ram 8mb grafa i XUBUNTU (ze środowiskiem XFCE) i chodzi jako tako - ale ja mam duze wymagania)

ostatecznie sprobuj DSL LINUX (50MB zajmuje)
ale przy 0,5 ramu o stranoach www zapomnij, chyba ze przez konsole ;] ale nazwy programu nie pamietam
_________________
Darmowe doładowania komorek na karte - blue.pl
^
 
     
tranceman 
Expert
:)



Telefon: W zegarku
Operator: Vodafone
Pomógł: 27 razy
Dołączył: 20 Paź 2004
Posty: 1265
Skąd: Szczecin / Dublin
Wysłany: 2008-01-08, 18:17   

logos2000 napisał/a:
ale przy 0,5 ramu o stranoach www zapomnij,
ramu ma 128 ;p;p
_________________
Racja jest jak Dupa - Każdy ją ma !! MAM I JA !!!!!! :D
^
 
 
     
logos2000 
VIP
technik informatyk



Telefon: 3110c
Operator: Heyah
Pomógł: 59 razy
Wiek: 30
Dołączył: 06 Lip 2004
Posty: 2796
Skąd: Gorzów Wlkp.
Wysłany: 2008-01-08, 18:50   

tranceman chodzilo oczywiście o ram karty graficznej... bo to jest wlasciwie jedyna przeszkoda tego laptopa

jak sie nie myle jest konsolowy klient gg ;]
_________________
Darmowe doładowania komorek na karte - blue.pl
^
 
     
seba123 
Expert
=)



Telefon: SE W810
Operator: Orange
Pomógł: 66 razy
Wiek: 25
Dołączył: 07 Kwi 2006
Posty: 1327
Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-01-08, 20:07   

Coś bazującego na debianie najlepiej... z tego co zauważyłem bardzo stabilnie chodzi, po zmianie systemu na red hata mam większy load na dedyku niż jak stał na debianie. Chyba pora pomyśleć nad powrotem :)
_________________
pobierz
^
 
  Skype
     
logos2000 
VIP
technik informatyk



Telefon: 3110c
Operator: Heyah
Pomógł: 59 razy
Wiek: 30
Dołączył: 06 Lip 2004
Posty: 2796
Skąd: Gorzów Wlkp.
Wysłany: 2008-01-08, 20:22   

taki laptop to nadaje sie tylko na serwer, jesli ma usb.... bo jesli nie to...
_________________
Darmowe doładowania komorek na karte - blue.pl
^
 
     
Comet 
Starszy Użytkownik



Telefon: 3210/n80
Operator: Orange
Pomógł: 13 razy
Wiek: 26
Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 231
Wysłany: 2008-01-08, 20:36   

teraz jestem na win 2000 stronki dosc wolno sie wczytuja, ale da sie żyć pasjagsm.pl jakies 8 sek :) sądze, że jakiś lepszy linux dla tego sprzętu sprostowałby sprawę :)
^
 
     
logos2000 
VIP
technik informatyk



Telefon: 3110c
Operator: Heyah
Pomógł: 59 razy
Wiek: 30
Dołączył: 06 Lip 2004
Posty: 2796
Skąd: Gorzów Wlkp.
Wysłany: 2008-01-08, 20:55   

Comet wiec tu mnie zaskoczyłeś. nie sądziłem iż tak mało pamieci w grafice wystarczy na wyświetlenie jakiejkolwiek strony, chyba ze masz poprostu wspołdzieloną z ramem. kiedys mialem karte graficzną 4mb (procesor 266mhz i 192mb ramu) i obraz sie fixował....

polecałbym w takim razie DSL (damn small linux), chyba nawet jest w live cd wiec mozesz sobie przetestowac :) środowisko graficzne FLUXBOX, niezwykle szybkie jednak troche czasu trzeba poświecic na konfiuguracje reszta to google.pl :)
_________________
Darmowe doładowania komorek na karte - blue.pl
Ostatnio zmieniony przez logos2000 2008-01-08, 21:08, w całości zmieniany 1 raz  
^
 
     
Comet 
Starszy Użytkownik



Telefon: 3210/n80
Operator: Orange
Pomógł: 13 razy
Wiek: 26
Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 231
Wysłany: 2008-01-08, 21:05   

logos2000, wlasnie teraz pykam na forum na tym sprzęcie :)
^
 
     
xury 
VIP



Telefon: N95, 6230i
Operator: Era
Pomógł: 93 razy
Wiek: 40
Dołączył: 18 Wrz 2005
Posty: 1714
Skąd: z War cholandii
Wysłany: 2008-01-08, 22:54   

Auroxa 9.0, powinien pójść. Ram na bank jest współdzielony z gafiką więc poroblemu z X-ami nie powinno być.
^
 
     
Comet 
Starszy Użytkownik



Telefon: 3210/n80
Operator: Orange
Pomógł: 13 razy
Wiek: 26
Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 231
Wysłany: 2008-01-11, 15:42   

sorry chlopaki, wprowadziłem Was w błąd, jednak grafika ma 2,5mb :) już ściągam sobie auroxa, ale ostatnio w szkole slyszalem, ze lepszy bedzie DSL, w zasadzie to już sam nie wiem, zainstaluje oba i potem dam znać co śmigało lepiej. Dzieki za pomoc, pozdro!
^
 
     
logos2000 
VIP
technik informatyk



Telefon: 3110c
Operator: Heyah
Pomógł: 59 razy
Wiek: 30
Dołączył: 06 Lip 2004
Posty: 2796
Skąd: Gorzów Wlkp.
Wysłany: 2008-01-11, 17:49   

powiem tak

na ubuntu z Gnome żarło mi 120 MB ramu
na ubuntu z FLuxbox (srodowisko DSL) żarło 80 MB ramu

bez uruchomionych zadnych programow, roznice w srodowiskach widac odrazu
_________________
Darmowe doładowania komorek na karte - blue.pl
^
 
     
cieszak 
Starszy Użytkownik
100% Cieszaka



Telefon: HTC HD7
Operator: Orange
Pomógł: 17 razy
Wiek: 31
Dołączył: 01 Mar 2005
Posty: 247
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2008-01-11, 20:42   

ja polecam gentoo, sam wybierasz co chcesz miec, sam to kompilujesz tak jak chcesz, a przy opcje konfiguracja i zarządzanie tym jest bardzo proste:
na na p200mhz nie korzystałem z X'ów, wystarczy framebuffer, i skompilowanie linksa i mplayera żeby z tego korzystały (samo kompilowanie sprowadza sie do np. emerge mplayer wiec nie ma co sie bać :) )
i moglem sobie spokojnie ogladac stronki i odtwarzac filmy (mpeg :P ) reszte robilem pod czysta konsolą (ekg, vim, ...)
_________________
http://cieszak.eu
CrystalCode Studio - aplikacje, strony www, urządzenia elektroniczne, pomoc techniczna, konsultacje
^
 
 
  Skype
     
seba123 
Expert
=)



Telefon: SE W810
Operator: Orange
Pomógł: 66 razy
Wiek: 25
Dołączył: 07 Kwi 2006
Posty: 1327
Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-01-12, 02:59   

cieszak napisał/a:
na na p200mhz nie korzystałem z X'ów, wystarczy framebuffer, i skompilowanie linksa i mplayera żeby z tego korzystały (samo kompilowanie sprowadza sie do np. emerge mplayer wiec nie ma co sie bać :) )
tak czy tak to jest już wyższa szkoła jazdy ;)
_________________
pobierz
^
 
  Skype
     
cieszak 
Starszy Użytkownik
100% Cieszaka



Telefon: HTC HD7
Operator: Orange
Pomógł: 17 razy
Wiek: 31
Dołączył: 01 Mar 2005
Posty: 247
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2008-01-12, 09:54   

seba123 napisał/a:
tak czy tak to jest już wyższa szkoła jazdy ;)

niekoniecznie, w handbooku wszystko jest tak dokładnie opisane że każdy "lamer" sobie poradzi
_________________
http://cieszak.eu
CrystalCode Studio - aplikacje, strony www, urządzenia elektroniczne, pomoc techniczna, konsultacje
^
 
 
  Skype
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: