PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > CrypterX - jak korzystać


CrypterX - jak korzystać

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Nokia » DCT-4 » [DCT4] Modyfikacje HW i SW » CrypterX - jak korzystać
Przesunięty przez: wntl
2006-04-02, 19:10
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
wntl 
Expert
HipHopKemp Rulez ;)



Telefon: E398@E1
Operator: Orange
Pomógł: 80 razy
Wiek: 30
Dołączył: 23 Lut 2005
Posty: 2298
Skąd: Bytom
Wysłany: 2006-01-28, 18:38   CrypterX - jak korzystać

Nie wszyscy wiedzą jak z tego korzystać i łatwo sie pogubić. Yak, skompilował program i ładnie śmiga. Opis na podstawie softu do 3100 v5.91

Jak zdekodowac soft:

    •Ściągamy soft jaki nas interesuje, jak nie wiesz skąd wziąć, to są TUTAJ

    •Instalujemy soft

    •Kopiujemy MCU do jakiegoś foldera na pulpicie (będzie nam łatwiej), zazwyczaj najwększy plik (rh19__05.910), znajdziemy go w X:\Program Files\Nokia\Phoenix\products\RH-19.

    •Otwieramy CrypterX

    •Klikamy Serialize i wybieramy nasze MCU (rh19__05.910), od razu pokaże nam sie drugie okienko gdzie zapisujemy nasz plik => rh19__05.ser
    Kod:
    [i] Opening 'C:\Documents and Settings\Marcin\Pulpit\dct4\rh19__05.910'
    [i] Serializing...
    [i] Serializing done, base address 0x01000000
    [X] Saved as 'C:\Documents and Settings\Marcin\Pulpit\dct4\rh19__05.ser'

    •Następnie klikamy Decrypt i wybieramy plik rh19__05.ser i w następnym oknie zapisujemy jako rh19__05.dec
    Kod:
    [i] Opening 'C:\Documents and Settings\Marcin\Pulpit\dct4\rh19__05.ser'
    [i] Decrypting...
    [i] Decrypting done, basecode = '0x45E2'
    [X] Saved as 'C:\Documents and Settings\Marcin\Pulpit\dct4\rh19__05.dec'

    •No i mamy już zdekodowany soft :D Możemy np. w Hex Workshopie zmienić nazwe i date softu, aby można było go wgrać spowrotem do telefonu należy go przedtem zakodować


Jak zakodawać soft:

    •Klikamy Encrypt wybieramy nasz zdekodowany soft (rh19__05.dec) i zapisujemy jako rh19__05.enc
    Kod:
    [i] Opening 'C:\Documents and Settings\Marcin\Pulpit\dct4\rh19__05.dec'
    [i] Encrypting, basecode = '0x45E2'
    [i] Encrypting done
    [X] Saved as 'C:\Documents and Settings\Marcin\Pulpit\dct4\rh19__05.enc'

    •Klikamy Blockify i wybieramy plik rh19__05.enc, zapisujemy jako rh19__05.out i na koniec jeszcze wybieramy nasz oryginalny MCU (rh19__05.910), bo potrzebne są jakieś nagłówki z oryginalnego flasha.
    Kod:
    [i] Opening 'C:\Documents and Settings\Marcin\Pulpit\dct4\rh19__05.enc'
    [i] Blockifying...
    [i] Blockifying done
    [X] Saved as 'C:\Documents and Settings\Marcin\Pulpit\dct4\rh19__05.out'

    •No i mamy spowrotem zakodowany flash w którym zmieniamy rozszerzeniez *.out na takie jakie było na początku (*.910) i wgrywamy do telefonu


Jak coś niejasno wytłumaczyłem to mówcie :D
Wgracie JAF'em, griffinem, prodigy, twisterem, tornadem, pbb itp.
_________________
Tanie bilety Ryanair i Wizzair
^
  Skype
     
AdSense


m_arti21 
PasjaTeam


Telefon: Komórkowy
Pomógł: 28 razy
Dołączył: 21 Lip 2004
Posty: 1430
Skąd: Polska
Wysłany: 2006-01-28, 18:59   

A co ze sprawa sum kontrolnych ?
_________________
Baza telefonów
Słownik pojęć GSM
Zdjęcia serwisowe - administrator
http://hw.pasjagsm.pl/banner.gif
^
 
 
     
bartek2109 
Starszyzna
R+



Telefon: k300i
Operator: Heyah
Pomógł: 14 razy
Dołączył: 31 Maj 2005
Posty: 682
Skąd: Makowiska City
Wysłany: 2006-01-28, 19:27   

Prodigy klonem też wgram?

Jak sądzicie, czy elektro255 znał już ten sposób gdy modyfikował DCT4?
_________________
Fata viam invenient...Przeznaczenie znajdzie drogę
^
 
 
     
elektro255 
Starszy Użytkownik



Telefon: E398@ROKR
Operator: Plus
Pomógł: 5 razy
Wiek: 30
Dołączył: 11 Maj 2004
Posty: 153
Skąd: Siedlce
Wysłany: 2006-01-28, 21:11   

bartek2109, Sądze ze mogł nie znac jeszcze tej metody gdyż pojawila sie niedawno ;P
Ostatnio zmieniony przez elektro255 2006-01-28, 21:17, w całości zmieniany 1 raz  
^
 
 
     
yak 
Starszyzna



Telefon: Kilka DCT3
Operator: Vodafone
Pomógł: 20 razy
Wiek: 36
Dołączył: 21 Gru 2004
Posty: 774
Skąd: Bochum / Niemcy
Wysłany: 2006-01-29, 00:23   

m_arti21, z mojej rozmowy krisha:

Ja:
Kod:
(...) And btw krisha, did you have to replace these claudia bytes with FF to get your 3100 working with modded flash?


krisha:
Kod:
no, didn't replace claudia and didn't remove any other check. I think Twister corrected FAID, if there is one


Oznacza to tyle, ze przynajmniej w jego przypadku (3100, Twister) nie trzeba było nic robić aby zmodyfikowany kod firmware'u zadziałał. g3gg0 jednak wspominał o tym, że telefon nie włączy sie po modyfikacji i zalecał zamazanie tzw. bajtów "Claudia" wartościami FF. Po tym telefon ma się niby włączać ale resetować się (FAID?). Nie mam żadnego sprzętu DCT4 więc nie mogę nic sprawdzić w praktyce.
_________________
NokiX Ci się podoba? Kliknij i wyraź to!
^
 
 
 
     
nEMO 
Wie co mówi



Telefon: i900/5610
Operator: Orange
Pomógł: 8 razy
Dołączył: 12 Wrz 2004
Posty: 314
Skąd: z tąd :]
Wysłany: 2006-01-29, 08:48   

jak jutro w pracy dorwe jakas dct 4 (6510 i 6100 napewno mam hehe :] ) to ja przeflashuje modyfikowanym i sie zobaczy :-)
_________________
| www.OmniaBlog.pl |
^
 
 
     
m_arti21 
PasjaTeam


Telefon: Komórkowy
Pomógł: 28 razy
Dołączył: 21 Lip 2004
Posty: 1430
Skąd: Polska
Wysłany: 2006-01-29, 09:41   

Ja dzisiaj moze wykonam test na Tornado i 6310i to sie zobaczy jak to z tym dokladnie jest.
_________________
Baza telefonów
Słownik pojęć GSM
Zdjęcia serwisowe - administrator
http://hw.pasjagsm.pl/banner.gif
^
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: