PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > Mini toutorial - modyfikacja ppm i cnt DCT4 cz1


Mini toutorial - modyfikacja ppm i cnt DCT4 cz1

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Nokia » DCT-4 » [DCT4] Modyfikacje HW i SW » Mini toutorial - modyfikacja ppm i cnt DCT4 cz1
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
xury 
VIP



Telefon: N95, 6230i
Operator: Era
Pomógł: 93 razy
Wiek: 40
Dołączył: 17 Wrz 2005
Posty: 1714
Skąd: z War cholandii
Wysłany: 2007-12-31, 17:23   Mini toutorial - modyfikacja ppm i cnt DCT4 cz1

Mini toutorial jak wyciągnąć grafikę, pliki midi itp. z innego dowolnego pliku.
Metoda ta przydaje się np. do wyciągania plików z obrazu dowolnego nieszyfrowanego firmware lub od obrażów dysków, plików exe, dll i innych. Pomocna jes także do późniejszej modyfikacji (np. ppm i cnt), ale o tym później.
Metoda ta działa tylko jeśli pliki są niepofragmentowane tzn. jeśli cały plik np. obrazek Gif jest w jednym kawałku.
Co nam bedzie potrzebne:
Minimalna wiedza o edycji hexadecymalnej.
Program WinHex najlepiej wersja 14.6 SR2
Plik o którym wiemy że zawiera w sobie jakieś obrazki lub midi (dla przykładu ja użyłem plików ppm od Nokii 6230i rm72_73_110E_03.89b i pliku contentu z tego samego firmware rm72_73_110E_03.89.ucp_b .
Otwieramy interesujący nas plik w programie Winhex następnie wybieramy z menu Tools "Disk tools" a następnie "file recovory by type".
Pojawi się okienko w którym naciskamy OK a następnie wyskoczy nanm wieksze okno z typami plików do odzyskania. Za pomocą klawisza Ctrl wybieramy interesujące nas typy plików (można dodać własne jeśli znamy sygnaturę). Po prawej stronie od góry określamy minimalną i maksymalną wielkość plików, zaznaczamy "Respect idividual...", a poniżej w pole max file size wpisujemy 255 (bo więcej nie da rady). Porada jeśli chcemy wyszukiwać większe pliki to w pole "Default file size" wpisujemy wiekszą wartość (np.100 KB,bo wtedy szukamy plików od 100KB do 255*100KB). W moim przypadku wpisałem 1kb, bo szukałem małych plików.
Następnie wybieramy folder w którym mają być te pliki zapisywane tzn. "Output folder".
Poniżej jest BARDZO WAŻNA opcja do poprawnego działania. Aby zadziałało MUSI być wybrana opcja "Extensive byte-level search".
Kiedy mamy już wybrane typy plików,wielkości plików, folder docelowy i "Extensive byte-level search" to naciskamy OK i ok we wszystkich pojawiających się okienkach. Powino wyświetlić się okienko informacją o postępie i ilości wykrytych plików, a w folderze docelowym powinny pojawić się pliki i co ważne w przypadku zamiaru modyfikacji plik "File Recovery by Type.log" z ofsetami wyrippowanych plików. (Potrzebne jeśli chcemy podmieniać na inne.).
To by było na tyle jeśli chodzi o samo wyciąganie grafiki i muzyki. Co do innych typów plików to musimy znać ich sygnaturę tzn. wiedzieć kiedy się zaczynają a kiedy kończą. Niektóre typy plików są łatwe do określenia (np. plik GIF zaczyna się z reguły "GIF89a (0x474946383961)" a kończy 0x3B. Więcej info o nagłówkach plików można sobie wygoglować. Lub samodzielnie dojść przeglądając w hexie określony typ pliku.
To by było na razie tyle, jeśli ktoś ma pytania lub zna jakieś sygnatury np. plików mp3, amr to niech napisze. Następna cześć bedzie o odwrotnej operacji, czyli o wklejaniu plików spowrotem do firmware i o liczeniu sumy kontrolnej do poprawnego działania. Jeśli ma ktoś ochotę przyłączyć się do projektu niech opisuje każde swoje odkrycie w tym temacie. Razem coś zdziałamy :)
^
 
     
AdSense


MasterJapko 
VIP



Pomógł: 28 razy
Dołączył: 08 Cze 2004
Posty: 4251
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2007-12-31, 19:14   

xury, a mozna zapisac obrazek tak, aby nie bylo mozliwosci go usunac z pozycji telefonu?
_________________
All.Unlock.pl SIMLOCK KODEM Motorola/HTC/BB/SAMSUNG/LG/NOKIA | Logi Mt-BOX | SETOOL | KulanKendi |
^
 
 
     
kowalkarol1 
Expert



Telefon: s
Operator: Cingular
Pomógł: 57 razy
Dołączył: 01 Gru 2005
Posty: 1950
Wysłany: 2008-01-01, 13:49   

Popieram, tez moge sie dolaczyc, w wolnych chwilach posiedziec..
^
 
     
lala166 
VIP
..........


Telefon: n95
Operator: Era
Pomógł: 51 razy
Wiek: 28
Dołączył: 07 Lis 2004
Posty: 1008
Wysłany: 2008-01-01, 14:50   

Czekam na następną część :)
Czy można w ten sposób podmienić grafiki w menu ?? Przeszukałem mcu i ppm i raczej ich tam nie ma :P
^
 
 
     
bubek3 
PasjaTeam
PasjaTeam

Telefon: HTC TyTNII
Operator: Plus
Pomógł: 46 razy
Wiek: 28
Dołączył: 29 Cze 2004
Posty: 1979
Skąd: Żnin
Wysłany: 2008-01-01, 16:08   

lala166 napisał/a:
Czy można w ten sposób podmienić grafiki w menu ??
można ;p
w hex'ie wszystko można ;]
_________________
  1. Przeczytaj tę stronę
^
 
 
     
lala166 
VIP
..........


Telefon: n95
Operator: Era
Pomógł: 51 razy
Wiek: 28
Dołączył: 07 Lis 2004
Posty: 1008
Wysłany: 2008-01-01, 16:39   

bubek3, tylko nie mogę ich znaleźć :) z rzeczy które mają sens znalazłem tylko dźwięk powitalny
^
 
 
     
bubek3 
PasjaTeam
PasjaTeam

Telefon: HTC TyTNII
Operator: Plus
Pomógł: 46 razy
Wiek: 28
Dołączył: 29 Cze 2004
Posty: 1979
Skąd: Żnin
Wysłany: 2008-01-01, 16:48   

lala166, oj słabo szukasz... gdzieś miałem swoje daaawne próby, informacje, adresy... jak znajdę to coś tutaj zarzuce ;p
nawet wygląd czcionki mozesz zmienic... a podstawy pokazała pewna osoba ;p
nic nie obiecuje, bo jeden wielki śmietnik mam z dysku...
zresztą elektro coś tam płodził kiedyś.. :)
_________________
  1. Przeczytaj tę stronę
^
 
 
     
xury 
VIP



Telefon: N95, 6230i
Operator: Era
Pomógł: 93 razy
Wiek: 40
Dołączył: 17 Wrz 2005
Posty: 1714
Skąd: z War cholandii
Wysłany: 2008-01-01, 17:36   

lala166 napisał/a:
Czy można w ten sposób podmienić grafiki w menu ?? Przeszukałem mcu i ppm i raczej ich tam nie ma

Oczywiście że można.
Poniżej link do tego co udało mi się wyciągnąć z ppm do nokii 6230i
http://www.zshare.net/download/6085763203cc4f/
Wśród tych plików są też ikonki menu :)
Teraz tylko muszę zakupić jakiegoś Ufs'a
^
 
     
kowalkarol1 
Expert



Telefon: s
Operator: Cingular
Pomógł: 57 razy
Dołączył: 01 Gru 2005
Posty: 1950
Wysłany: 2008-01-01, 18:08   

ja wyciagalem z 3100, wyciagnalem "cos tam" ale niektore obrazki 1 raz widzialem ktorych nigdy nie widzialem w sofcie..., z 7250i wiecej bylo grafik itd.
^
 
     
lala166 
VIP
..........


Telefon: n95
Operator: Era
Pomógł: 51 razy
Wiek: 28
Dołączył: 07 Lis 2004
Posty: 1008
Wysłany: 2008-01-01, 18:15   





nie wychodzi mi ;D
Soft 6100
^
 
 
     
m_arti21 
PasjaTeam


Telefon: Komórkowy
Pomógł: 28 razy
Dołączył: 21 Lip 2004
Posty: 1430
Skąd: Polska
Wysłany: 2008-01-01, 18:16   

lala166, a zdekompresowales flasha ?
_________________
Baza telefonów
Słownik pojęć GSM
Zdjęcia serwisowe - administrator
http://hw.pasjagsm.pl/banner.gif
^
 
 
     
logos2000 
VIP
technik informatyk



Telefon: 3110c
Operator: Heyah
Pomógł: 59 razy
Wiek: 30
Dołączył: 06 Lip 2004
Posty: 2796
Skąd: Gorzów Wlkp.
Wysłany: 2008-01-01, 18:32   

fajna zabawe macie, co do gifa to bodajrze po naglowku (np. GIF87) jest rozmiar pliku w bajtach ;] (jak dobrze pamietam)

swego czasu zajmowalem sie 3510i oraz dosc duzo grzealem w hexach (dct3, tuner sat, "pathowanie" gier )


napisze co pamietam:

czcionki maja format jak w dct3, kolory zapisane sa w tablicach (kogodwanie podobne do GIF czy JPEG), schematy kolorow siedza w PPM, mozna je w dosc prosty sposob modyfikowac.

teksty? nimi dlugo sie zajmowalem, 3510i przechodzila katorgi kiedy byla flashowana po 200x na dzien :) mam rozgryzione polowe napisow.
przyklad modyfikacji menu Gry (+18, sory taki wyraz przyszedl mi najpredzej)
http://hevet.opalnet.pl/gry.jpg :mrgreen:

napisy operatorow nie sa zakodowane, mozna je zmienic

dzwonki w formacie MID, zapewne mozna wyjac wg sposobu w pierwszym poscie.

co do grafiki startowej udalo mi sie ja uszkodzic dokladnie w polowie, nie wiem w jakim jest formacie, ale nie wygladalo mi to na gifa
_________________
Darmowe doładowania komorek na karte - blue.pl
^
 
     
druidbartek 
Expert



Telefon: DCT-3
Operator: Era
Pomógł: 39 razy
Wiek: 30
Dołączył: 13 Wrz 2005
Posty: 1006
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2008-01-01, 20:27   

nie pisze od siebie bo monitor polecial przez okno ;]

ale jak juz kupie monitor to mogę napisac skrypt który bedzie to automatycznie robił
^
 
     
Piotrek 



Telefon: K750i
Operator: Heyah
Pomógł: 18 razy
Dołączył: 11 Maj 2004
Posty: 1889
Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-01-01, 21:17   

Jeżeli będzie coś potrzeba portal/forum to proszę mnie ścigać PW/@.
Macie moje błogosławieństwo ;)
_________________
Płodni.com - Płodzimy kuszące pomysły,
PrzerwaNaReklame.pl - poczytaj o najlepszych światowych kampaniach reklamowych.
^
  Skype
     
xury 
VIP



Telefon: N95, 6230i
Operator: Era
Pomógł: 93 razy
Wiek: 40
Dołączył: 17 Wrz 2005
Posty: 1714
Skąd: z War cholandii
Wysłany: 2008-01-01, 22:12   

Jeśli nie można nic wyciągnąć to znaczy że soft jest szyfrowany i trzeba użyć CrypterX lub Trixa, a dopiero potem bawić się Winhexem. Po zabawie z zamianą trzeba go zakodować spowrotem i wgrywać. Piszę to wszystko narazie tylko w teorii bo nie mam boxa. Wiem że softy TIKU nie są kodowane. Co do innych to nie wiem. Podmiana grafiki i plików wydaje się prosta. Struktury menu i itp dopiero testuję na Trixie, na sofcie od 6230i, a jak na razie widzę nie za dobrze działa na TIKU. Bedę testował na innym, sofcie ale to dopiero za tydzień. Jak narazie skrypty nie działają w Trixie wogóle, ale interpreter zdaje się działa.
^
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Wysłany
Brak nowych postów life timer w dct4 kocik1993 DCT-4 8 2011-05-29, 17:13
Brak nowych postów problem z Nokia N97 mini golab004 Nokia 1 2011-08-12, 00:40
Brak nowych postów Xperia x10 mini zawiesiła się liptik Sony Ericsson 1 2012-02-09, 18:25
Brak nowych postów SE Xperia 10 mini pro samoczynne aktu... liptik Sony Ericsson 1 2012-03-19, 20:33
Brak nowych postów Samsung Galaxy Mini S5570 bartus222 Simlock 2 2012-09-20, 07:15