PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > resetowanie ngage


resetowanie ngage

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Nokia » DCT-4 » [DCT4] Modyfikacje HW i SW » resetowanie ngage
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
bienias87
Nowicjusz


Telefon: n gage
Operator: Era
Dołączył: 28 Mar 2007
Posty: 5
Wysłany: 2007-03-28, 22:08   resetowanie ngage

Zna ktos moze jakis sposob na formatowanie ngage (poprzez wcisniecie jakiis klawiszy na raz)
Nie chce mi sie wogule wlonczyc. Odpala sie potem prosi o pin i w tym momencie zaczyna sie wylonczac. I tak w kolko. Nie wiem co z tym padlem zrobic.
moze jakis formacik magiczna kombinacja albo cos innego ?
^
 
     
AdSense


Uczeń 
Wie co mówi


Telefon: na korbkę
Operator: Heyah
Pomógł: 1 raz
Wiek: 29
Dołączył: 10 Lut 2007
Posty: 473
Skąd: made in USA
Ostrzeżeń:
 1/5/6
Wysłany: 2007-03-28, 22:17   

bienias87 szujak w www.google.pl


Kod:
Formatowanie N-GAGE

Poniższy artykuł przedstawia metodę na sformatowanie naszej mobilnej konsoli, nie tracąc przy tym żadnych danych.

1.) To ważne więc UWAGA!!!
Pamiętaj, że program PC SUITE dołączany do N-Gage ma opcje robienia backupu jednakże nie działa on bez bluetooth`a, a tego nie każdy posiada więc trzeba sobie radzić na inne sposoby, ale o tym w dalszej części. Formatowanie nie zawsze przynosi upragniony efekt, dlatego czasami potrzebne jest ponowne sformatowanie telefonu. Pamiętaj zanim zabierzesz się do formatowania KONIECZNIE musisz naładować telefon! Bo jeśli energii z baterii zabraknie w czasie przywracania systemu to bez serwisu się nie obejdzie!

2.) Zanim formatujemy.
Tak więc, aby nie utracić danych robimy tak:
Backup kontaktów
Wystarczy skopiować je na kartę SIM, niestety trzeba to robić po kolei. Wchodzimy w jakiś kontakt i wybieramy COPY TO SIM DIRECT.
Backup SMS`ów
Najpierw należy zainstalować program FILE MAN / FExplore / SeleQ lub jakiś inny. Następnie wchodzimy na c:/System i kopiujemy katalog MAIL na kartę MMC. Najpierw jednak należy zmienić jego nazwę na inna np. MAI, bez tego nie wszystkie pliki zostaną skopiowane.
Backup SAVE`ów
Save`y znajdują się w katalogu c:/System/Apps tutaj nie musimy nic zmieniać, po prostu wybieramy sobie katalogi i kopiujemy na MMC. Nazwy gier z reguły mają postać np. 6r66 i takie same nazwy mają katalogi z save`ami dla danej gry tzn. jeśli np. Asphalt Urban GT na karcie MMC ma nazwę 6R67 to taką same nazwę ma jego katalog z save`ami na c:/System/Apps

3.) Proces formatowania.
Przychodzi kiedyś taki moment, że się wszystko zaczyna psuć, nic nie działa tak jak powinno lub nie działa wcale. Można to załatwić wpisując kod formatujący: *#7370# po jego wpisaniu telefon zapyta nas czy przywrócić ustawienia fabryczne? Oczywiście klikamy TAK w tym momencie telefon ponownie nas pyta, ale tym razem o kod zabezpieczający (blokady) standardowo jest ustawiony 12345 tak więc wpisujemy i potwierdzamy. Ekran będzie się cały czas świecił na biało po kilku sekundach pojawi się napis NOKIA teraz około 1-2minuty musimy cierpliwie czekać. Gdy proces się zakończy telefon sam się uruchomi, i zapyta nas o kod pin godzinę datę itp. Tak więc telefon został przywrócony do stanu w jakim się znajdował tuż po wyjęciu z pudełka, jednakże z drugiej strony traciliśmy:
- wszystkie kontakty
- WSZYSTKIE możliwe ustawienia
- wpisy w notatniku
- wszystkie SMS`y
- wszystkie programy wgrane do pamięci telefonu (nie na MMC)
- wszystkie save`y z gier
Oczywiście dla jednych to żadna strata, a dla innych niekoniecznie.
Dlatego przed sformatowaniem N-Gage można pokusić się o zrobienie backupy wszystkich wyżej wymienionych danych.

4.) Nie uchronna utrata danych.
Ustawień systemowych niestety nie da się zapisać, wpisów w notatnik, dlatego najlepiej jest sobie gdzieś z boku na kartce zapisać to co może okazać się kiedyś potrzebne. Teraz pozostaje jedynie skopiowanie całej zawartości karty MMC na dysk, gdyż kartę MMC również należy sformatować.

5.) Po formacie N-gage co dalej?
Kiedy formatowanie zostanie ukończone pierwsze co robimy to formatujemy kartę MMC, oczywiście z poziomu N-Gage - NIE Z POZIOMU WINDOWS! Po skończonym formatowaniu (które z reguły trochę trwa) kopiujemy wszystko na kartę MMC, następnie zmieniamy ustawienia, wgrywamy potrzebne programiki itd. Przywracamy również nasze backupy, najpierw jednak musimy zainstalować FILE MAN / FExplore / SeleQ lub jakiś inny.
Kontakty
Wchodzimy w ToolsSIM direct zaznaczamy wszystko i kopiujemy do kontaktów.
SAVE`y
Katalogi z save`ami kopiujemy na c:/System/Apps
SMS`y
Kopiujemy katalog MAI na c:/System, następnie zmieniamy nazwę katalogu MAIL na MA, zmieniamy nazwę katalogu MAI na MAIL, a na koniec usuwamy katalog MA. Podmiana katalogów została zakończona. Teraz koniecznie należy wyłączyć i włączyć telefon.








[ Dodano: 2007-03-28, 22:18 ]
UWAGA!

Formatowanie należy przeprowadzać przy całkowicie naładowanej baterii, ew. przy podłączonej ładowarce. Rozładowanie telefonu w trakcie formatowania może trwale wpłynąć na spójność oprogramowania. W trakcie formatowania zaleca się nie dotykać telefonu.

[ Dodano: 2007-03-28, 22:23 ]
Albo na raz
[zielona słuchawka] + [gwiazdka(*)] + [klawisz nr 3] + [przycisk włącz/wyłącz]
_________________
Jeśli mój post pomógł Ci i uzyskałeś satysfakcje z udzielonej przez mnie odpowiedzi, kliknij "POMÓGŁ" pod moim postem ;)
Pozdrawiam Was serdecznie :D
Copyright © 2007 Uczeń, All rights reserved.
^
 
  Skype
     
bienias87
Nowicjusz


Telefon: n gage
Operator: Era
Dołączył: 28 Mar 2007
Posty: 5
Wysłany: 2007-03-29, 07:20   

Cytat:

Albo na raz
[zielona słuchawka] + [gwiazdka(*)] + [klawisz nr 3] + [przycisk włącz/wyłącz]


to nie dziala, chyba ze cos zle robie. trzeba wcisnac wlonczyc i puscic czy dusic caly czas? u mnie zero reakcji na telefonie.

Formatowania normalnego nie moge zrobic bo nie da sie nawet kombinacji wpisac. Telefon najpradawdopodobniej wywala sie na aplikacji phone dlatego nie moge go odpalic, a przy odpalaniu dochodzi do sprawdzenia sima i wyloncza sie.[/quote]
^
 
     
Uczeń 
Wie co mówi


Telefon: na korbkę
Operator: Heyah
Pomógł: 1 raz
Wiek: 29
Dołączył: 10 Lut 2007
Posty: 473
Skąd: made in USA
Ostrzeżeń:
 1/5/6
Wysłany: 2007-03-29, 12:13   

bienias87 napisał/a:
Cytat:

Albo na raz
[zielona słuchawka] + [gwiazdka(*)] + [klawisz nr 3] + [przycisk włącz/wyłącz]


to nie dziala, chyba ze cos zle robie. trzeba wcisnac wlonczyc i puscic czy dusic caly czas? u mnie zero reakcji na telefonie.

Formatowania normalnego nie moge zrobic bo nie da sie nawet kombinacji wpisac. Telefon najpradawdopodobniej wywala sie na aplikacji phone dlatego nie moge go odpalic, a przy odpalaniu dochodzi do sprawdzenia sima i wyloncza sie.
[/quote]

przytrzymaj dłuuuuuuuuuugo te przyciski aż cos wyskoczy (FORMATUJE)
_________________
Jeśli mój post pomógł Ci i uzyskałeś satysfakcje z udzielonej przez mnie odpowiedzi, kliknij "POMÓGŁ" pod moim postem ;)
Pozdrawiam Was serdecznie :D
Copyright © 2007 Uczeń, All rights reserved.
^
 
  Skype
     
leonar 
Starszy Użytkownik
Only Blue



Telefon: 6630
Operator: Orange
Pomógł: 4 razy
Wiek: 26
Dołączył: 07 Lut 2005
Posty: 234
Skąd: Ruda Śląska
Ostrzeżeń:
 1/5/6
Wysłany: 2007-04-10, 07:30   

Uczeń, o ile mi wiadomo ten sposob jst troszku przesadznony... próbowałem na 3660 i N-gage a niedawno na 6600 na tym ostatnim mi to wlazło a na symbianie 6.1 nie...
Teraz sprawdzałem n-gage i nie działa
Na 3660 tez nie. :/
_________________
Halemba Member
^
 
 
     
bienias87
Nowicjusz


Telefon: n gage
Operator: Era
Dołączył: 28 Mar 2007
Posty: 5
Wysłany: 2007-04-10, 16:41   

i masz racje.bo to nie dziala, cos tam jakos telefon reaguje ale guzik z tego. nawet na sprawnym ngage probowalem i nic.
Ta padline dopiero flash podniosl na nogi
^
 
     
Uczeń 
Wie co mówi


Telefon: na korbkę
Operator: Heyah
Pomógł: 1 raz
Wiek: 29
Dołączył: 10 Lut 2007
Posty: 473
Skąd: made in USA
Ostrzeżeń:
 1/5/6
Wysłany: 2007-04-10, 17:33   

bienias87, to flash, a jak nie będzie się chciał to grzej Flash'a (słyszałem o takich przypadkach w n-gage QD)
_________________
Jeśli mój post pomógł Ci i uzyskałeś satysfakcje z udzielonej przez mnie odpowiedzi, kliknij "POMÓGŁ" pod moim postem ;)
Pozdrawiam Was serdecznie :D
Copyright © 2007 Uczeń, All rights reserved.
^
 
  Skype
     
bienias87
Nowicjusz


Telefon: n gage
Operator: Era
Dołączył: 28 Mar 2007
Posty: 5
Wysłany: 2007-04-10, 22:46   

wgralem soft jeszcze raz i poszlo bez problemu. poprostu ngage tak ma bo to juz nie pierwszy przypadek.
^
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Wysłany
Brak nowych postów Diody pod klawą ngage adam1993 DCT-4 1 2008-01-17, 15:17
Brak nowych postów Ngage, komputer nie wykrywa K@mil12 DCT-4 2 2008-02-03, 21:25
Brak nowych postów Karty do Ngage korpi DCT-4 2 2008-04-05, 18:22
Brak nowych postów Flash ngage - żadnej zmiany marcindh DCT-4 7 2008-09-30, 20:45
Brak nowych postów Resetowanie Z170 korpi Samsung 1 2009-08-27, 12:38